Peter Bjørn

Hvorfor valgte du at arbejde med softwaretest?
Da jeg blev færdiguddannet fra CBS, med speciale inden for Human Computer Interaction (HCI), ville jeg gerne finde et job inden for det felt. I stedet endte jeg som konsulent inden for test og kvalitetssikring. Valget viste sig egentlig ikke at være helt dumt, for jeg kom til at ”sidde på den anden side af bordet”, og skulle tage stilling til, om det man havde analyseret og designet faktisk også levede op til krav og forventninger.
 
Hvad interesserer dig lige nu?
Jeg har primært mit virke i den finansielle sektor, og der er mange virksomheder i gang med næste bølge af den agile rejse i form af implementering af SAFe. Det har taget tid for en del organisationer at finde ud af, at den agile tilgang tager udgangspunkt i en mere simpel verden end deres, og der er behov for en bredere metode med lidt mere governance.
 
Test og kvalitetssikring er ikke det mest eksplicitte område i SAFe, der generelt fokuserer mere på ”leverancemaskinen”, og ikke nødvendigvis på modning og procesoptimering på tværs af organisation. Det er derfor et område i SAFe, som kræver en smule mere fokus, men også giver plads til lidt fortolkning, og dermed lidt friere tøjler.
 
Er der nogen, som du ser op til som et forbillede?
Jeg kunne sikkert opremse en masse guruer inden for test.
 
I stedet for vil jeg nævne mine kollegaer. Jeg er ved at falde på halen over, at vi på lidt over et år har kunnet mønstre omkring 30 konsulenter, og vi taler tilmed om de bedste på markedet. Jeg var én af de første, der tiltrådte Q Nation, og det var da lidt angstprovokerende, at kaste sig ud i noget så usikkert som et nystartet konsulenthus. Heldigvis ramte vi noget i markedet og beviste vores berettigelse, og min mave fornemmelse viste sig at holde stik – det er en af de bedste beslutninger, jeg har truffet i længere tid.
 
Mine kollegaer er alle utrolig kompetente, og har hver især deres forskellige forcer. Særligt vores tekniske testere beundrer jeg. Jeg har næsegrus respekt for, hvordan de dykker ned i detaljen for at knuse problemer. Jeg savner lidt den force hos mig selv, men minder mig selv om, at jeg er bedst ”oppe i helikopteren”, som bindeled mellem forretningen og IT.
 
Hvilken rolle har du på dit aktuelle projekt?
Egentlig har jeg over en periode været test manager på 3 forskellige projekter på min nuværende opgave. Jeg er i sidste fase af min opgave og nu kun allokeret det største og mest forretningskritiske projekt, som omhandler leverance af et ny kernesystem til en stor bank. Min rolle har ikke kun omfattet testledelse, men jeg har også haft fingrene i bolledejen i form af både design og afvikling af testcases. Det synes jeg egentlig er meget sundt som test manager, for man bevarer en finger på pulsen, og opnår en bedre forståelse af de udfordringer, man som tester i teamet, kan blive mødt med.
 
Hvad var din største udfordring på projektet?
Den største udfordring er helt klart, at organisationen hos min kunde for nyligt er startet på en transformation væk fra vandfaldsmodellen og over i den agile verden, med SAFe som fundament. Det er meget mere krævende end man tror, at man fundamentalt ændrer måden, hvorpå en organisation samarbejder, samtidigt med at man holder momentum og leverer som aftalt til kunden.
 
Hvad håber du at beskæftige dig med på din næste opgave?
Min nuværende opgave er primært af operationel karakter, og for min næste kunne jeg godt tænke mig, at der også være mere strategisk kød på. Mange organisationer kæmper en kamp med at levere godt og til tiden, og der er derfor ikke overskud eller fokus på, at tænke på tværs af projekter og organisation i forhold til forbedringer – man træder lidt vande så at sige.
 
Test og kvalitetssikring er i mine øjne lidt en spejling af den generelle modenhed i organisationen. Hvis noget ikke fungerer et sted, om det er krav, design eller kode, så kommer det til overfladen enten ved kvalitetssikringen på tværs eller i den løbende test (statisk eller dynamisk).
 
Har du en interesse/passion i fritiden?
Jeg har en håndfuld passioner som jeg nyder, men desværre ikke i et tilstrækkelig ønsket omfang. Jeg har mine to børn, som jeg nyder at bruge min tid sammen med. De er mit primære fokus, og jeg prøver derfor at smelte mine andre passioner sammen med dem. Vi er meget aktive sammen og skiferie er bl.a. en passion der vægtes højt, og den elsker de heldigvis også. Derudover prises god mad højt, både hjemme og ude, og sidste er gået hen og blevet en dyr fornøjelse når ”børne-bolognese” ikke længere er god nok.